Właściciele gospodarstw domowych chcą być coraz bardziej niezależni. Z tego powodu montują gotowe piwnice betonowe. Konstrukcje tego typu pozwalają wytwarzać i przechowywać przetwory i inne rodzaje żywności, co na tle postępującej inflacji, to bardzo dobre rozwiązanie. W naszym artykule przedstawiamy najczęstsze błędy, jakich należy unikać, jeśli decydujemy się na gotowe piwnice betonowe. Zapraszamy do lektury.
Odpowiednie umiejscowienie gotowej piwniczki betonowej
Oczywiście gotowe piwnice betonowe to wygodne rozwiązanie. Dostarczenie stałej konstrukcji przez wykonawcę wcale nie oznacza, że lokalizacja nie ma znaczenia. Aspekt umiejscowienia powinien być dopasowany do tego, jaką konstrukcję chcemy nabyć. Na rynku możemy wybrać gotowe betonowe piwnice wkopywane w ziemię, konstrukcje podziemne i te, które są montowane na powierzchni.
Wszystkie trzy rodzaje montażu są prawidłowe, jednak należy pamiętać, że każdy typ konstrukcji kształtuje odmienny mikroklimat. Jeśli chcemy nabyć tego typu konstrukcję w celu przechowywania żywności i przetworów wtedy najlepiej sprawdzą się gotowe piwnice betonowe lokalizowane pod ziemią. Taka rekomendacja jest spowodowana oczywiście właściwościami termoregulacyjnymi. W praktyce w piwniczce tego typu jest chłodno, a więc nie ma konieczności kupowania dodatkowych sprzętów chłodnicze.
Gotowe piwnice z betonu a wejście
Decydując się na gotowe piwnice betonowe, należy również przemyśleć temat wejścia. W ramach tej kwestii trzeba rozważyć dwa aspekty – komfort i bezpieczeństwo. Na rynku zazwyczaj spotyka się dwa rozwiązania wejść – frontowe i odgórne.
Jednak jeśli montujemy gotowe piwnice betonowe, tak naprawdę możemy poprosić wykonawcę o wycięcie wejścia w dowolnym fragmencie ścian. Przy wejściu dobrze jest zapewnić mało strome schody, dzięki którym zejście po potrzebną rzecz będzie bezpieczne i komfortowe.